De inflatie in Nederland bedroeg vorig jaar 2,6%. Dat is fors hoger dan de inflatie over 2018, die toen uitkwam op 1,6%. Oorzaak van de stijging is volgens het CBS de verhoging van het lage tarief van de BTW van 6% naar 9% en de verhoging van de energiebelasting.

Huurverhoging
De jaarlijkse huurverhoging wordt gebaseerd op het inflatiecijfer van het voorgaande kalenderjaar. Dit betekent dat de gemiddelde huurverhoging per 1 juli van dit jaar voor huurders van corporatiewoningen ook 2,6% zal bedragen. De verhuurders mogen bij individuele huurders maximaal een huurverhoging van inflatie plus 2,5% (=5,1%) in rekening brengen, zolang het gemiddelde maar beperkt blijft tot 2,6%. In de commerciƫle huursector geldt een maximale huurverhoging van 5,1%. De inkomens-afhankelijke huurverhoging zal tussen 5,2% en 6,6% bedragen. Deze kan gelden voor huishoudens met een inkomen boven 43.574 euro.

De Nederlandse Woonbond heeft op haar website een overzicht gepubliceerd van de kosten van het huren in 2020. Daar zijn meer cijfers terug te vinden: woonbond.nl, Wat kost huren in 2020?