Steeds vaker hebben we, ook in Nederland, te maken met extreme temperaturen. Nu de zomer is aangebroken, kunnen we wat dit betreft weer het nodige verwachten. Dan is het kunst om de hitte zoveel mogelijk buiten te houden. In een artikel van augustus 2020 heeft de Nederlandse Woonbond een aantal tips op een rijtje gezet.

• Zet ramen en deuren ’s nachts zoveel mogelijk tegen elkaar open;
• Sluit ramen, deuren en ventilatieroosters vroeg in de ochtend;
• Gebruik zonwering aan de buitenkant van de woning;
• Verwijder tuintegels en vervang ze door bomen, planten en gras.

Hitte is soms een gebrek

In de afgelopen jaren hebben de Huurcommissie en de rechter verschillende huurders in het gelijk gesteld omdat de temperatuur in de woning te hoog werd. De hitte in de woning werd dan aangemerkt als een gebrek aan de woonruimte. Zie bijvoorbeeld de uitspraak van de Huurcommissie van 8 mei 2023 over een appartement aan de Veldhoek in Wijhe. Aan de andere kant worden huurders die hittestress in hun woning ervaren niet altijd in het gelijk gesteld, zoals onder andere blijkt uit de uitspraak van de Huurcommissie van 4 mei 2022 over een woning in Hengelo.

Als hitte in de woning wel een ‘gebrek’ is, dan is de verhuurder verplicht hier iets aan te doen. Er is een aantal methoden om na te gaan of de hitte in je woning een gebrek is. De eenvoudigste methode is de TemperatuurOverschrijding(TO)-methode. De TO-methode gaat ervan uit dat hitte in huis een gebrek is als de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius komt terwijl de buitentemperatuur minstens 6 graden lager is.

Zie ook:
27 mei 2021, woonbond.nl: Hoe pak ik hitte in huis aan?
27 mei 2021, woonbond.nl: Hitte in huis is een gebrek