Naar aanleiding van de uitzending van het BNNVARA-programma Zembla, over de overlast die huurders ondervinden van het renoveren van woningen in bewoonde staat, hebben de 2e kamerfracties van de PvdA en de SP vragen gesteld aan minister Ollongren van wonen. Zij hebben de minister gevraagd wat zij een acceptabele periode van overlast vindt en of zij bereid is de positie van huurders bij renovaties te versterken.

In de uitzending van Zembla wordt gesteld dat het bij grootschalige renovaties regelmatig mis gaat tussen de bewoners en de woningcorporaties. Huurders die maanden in het stof en lawaai zitten, worden volgens de programmamakers gek van het renoveren in bewoonde staat.

De ruim 2 miljoen corporatiewoningen moeten in de komende jaren duurzaam gemaakt worden. Dit betekent vaak dat op grote schaal daken en gevels worden geïsoleerd en soms zelfs compleet vervangen. Volgens de Nederlandse Woonbond gebeurt de renovatie veelal in bewoonde staat om te voorkomen dat er een verhuiskostenvergoeding verstrekt moet worden. Wanneer een huurder de woning uit moet voor een renovatie, is de verhuurder namelijk verplicht een verhuiskostenvergoeding van minimaal € 5.993,- te betalen.

Bron: 26-02-2018, woonbond.nl: Kamervragen over renovatieproblemen

Kijk de uitzending van 21 februari van Zembla terug op: Renovatiewoede